‘God is altijd trouw aan zijn beloften!’ Een preek over Numeri 23,19. (4 van 17)

Liturgie preek ochtenddienst over Numeri 23,19 (transcipt)

-GKv Loppersum-Westeremden, 13-10-2013

Komen tot de Here

Stil gebed

Votum/zegengroet

Aanbidding

-GK 171 ‘Wees stil voor het aangezicht van God’

-Psalm 112,1.4 ‘God zij geloofd en hoog geprezen’

Wet van God

Gebed om verlichting met de Heilige Geest

Luisteren naar de Here

Kinderen van de basisschoolgroepen 3-4 + 5-7 naar de KBC en zij werken over hetzelfde thema als de volwassenen.

Bijbellezing(en), zie onder 

Verkondiging, thema, zie onder, gebed

Tussenzang Psalm 115,1 ‘Niet ons o Heer’

Zingen Psalm 111,4 ‘Gods werk is waarheid en vol recht’

Geven aan de Here

Dank- en voorbedegebed   

Aankondiging overige mededelingen en bestemming collecte

Inzameling gaven

Gaan onder de zegen van de Here

Zingen E&R 175 ‘Wat God doet, dat is welgedaan’

Zegen

Leesgedeelte(n): Numeri 23

Tekst: Numeri 23,19

Preekthema: ‘God is ALTIJD trouw aan zijn beloften!’

De Here God kan van alles beloven, maar houdt Hij Zich ook aan zijn beloften?

Dat is de vraag voor vanmorgen – we zijn bezig met een stel inleidende preken op het Jaarthema: ‘Leven vanuit Gods beloften’.

Tot nu toe hebben we steeds gekeken naar vragen als wat zijn beloften, wie geeft de Here beloften?, hoe komt het dat je niet op Gods beloften vertrouwt?

En vandaag gaan we bezig met de vraag: houdt God zich altijd aan zijn beloften?

Over 14 dagen is de laatste inleidende preek als we kijken dat Gods beloften vaak een voorwaarde bevatten, daarna gaan we naar concrete beloften.

Thema: ‘God is ALTIJD trouw aan zijn beloften!’

  1. God heeft ons vroeger allerlei beloften gegeven…
  2. …omdat Hij GOD is, houdt Hij zich in de toekomst daaraan.
  1. God heeft ons vroeger allerlei beloften gegeven…

Vrijdagavond heeft de regering met 3 oppositiepartijen een akkoord gesloten, en ik denk dat het veel jonge gezinnen in onze gemeente zal aanspreken dat de CU en de SGP in de onderhandelingen ervoor hebben gezorgd dat de verlaging van de kinderbijslag niet doorgaat.

In een mailing van de CU staat te lezen: ‘De ChristenUnie heeft hard geknokt en veel bereikt voor de koopkracht van gezinnen, voorwerkgelegenheid en voor kwetsbare groepen’.

Veel jonge gezinnen zullen daar blij om zijn, volksvertegenwoordigers moeten ons vertegenwoordigen en onze belangen behartigen.

En zo zijn er weer allerlei beloften gedaan, en mijn hoop is – en daar bidden we straks voor – dat deze beloften vervuld worden.

Vanochtend gaan we nadenken over beloften en of je er zeker van kunt zijn dat ze vervuld worden.

In een wereld vol van gebroken beloften, is de vraag: kun je er van op aan als God beloften geeft?

We hebben net een bijzonder Bijbelgedeelte gelezen, Numeri 23, maar de geschiedenis begint al in hfdst 21-22.

Je leest in Numeri 21 dat de Here God het volk Israël helpt om het land in bezit te nemen, in hfdst 21 lees je dat de koning van Arad wordt verslagen, 21,1-3, koning Sichon van de Amorieten word verslagen, 21,21-32, en ook koning Og van Basan werd verslagen, 21,33-35.

En dan zijn we in hfdst 22, koning Balak van Moab hoort wat de Amorieten is overkomen en dan zie je staan in vs 2-4, de Moabieten waren bang voor Israel.

En dan probeert koning Balak de profeet Bileam over te halen om het volk te vervloeken, maar dat lukt eerst niet, en waarom niet?, omdat de Here aan Bileam verschijnt en tegen hem zegt dat hij Israel niet mag vervloeken, want het is gezegend, vers 12.

Bileam gaat de eerste keer niet mee, dan stuurt Balak een delegatie ‘met nog meer aanzien’, vers 15, en Bileam krijgt de belofte dat hij er rijk van zal worden, vers 17.

Uiteindelijk staat de Here God Bileam toe wel mee te gaan maar hij moet alleen doen wat de Here hem opdraagt, vers 20.

Dan krijg je de geschiedenis met de ezel, de profeet Bileam reist op een ezel, maar die ezel ziet onderweg een engel staan om Bileam tegen te houden.

Bileam is blind voor wat de ezel wel ziet, en als de ezel op de grond gaat liggen omdat het geen kant op kan, en omdat z’n baas het dier slaat, dan gaat de ezel praten tegen Bileam, vers 28, en Bileam spreekt zelfs terug.

En staat er dan, vers 31, de Here opent de ogen van Bileam en dan ziet hij de engel van de Here, en dan buigt Bileam diep voor de Here, en dan krijgt Bileam opnieuw de waarschuwing alleen te zeggen wat God hem opdraagt, vers 35.

En dan zijn we in hfdst 23, Bileam moest in opdracht van koning Balak het volk Israël vervloeken maar Bileam kan alleen maar zeggen wat de Here hem laat zeggen, verzen 8-9.

En je snapt wel, zijn opdrachtgever, koning Balak is woedend, Israël had vervloekt moeten worden.

Maar Bileams antwoord is, ‘ik zeg niets anders dan wat de Heer mij in de mond legt’.

En dan krijg je de woorden van onze tekst: ‘God is geen mens, dat Hij zijn woord zou breken, of terug zou komen op zijn besluit. Zou Hij beloven en niet vervullen, zijn woord geven en het niet gestand doen?’

De vraag voor Numeri 23,19 is: waarom kan de profeet Bileam niet doen wat Balak wil?, dat is om twee redenen, de eerste zien we in vers 19: ‘God breekt zijn woord niet’ en ‘als de Here belooft vervult Hij ook’.

Dat is de eerste reden, de Here heeft beloften gedaan, en de hele Bijbel leert ons dat de Here God ALTIJD trouw is aan zijn beloften.

Dat zie je hier in de Bijbel staan, de Bijbel als Gods Woord om je zeker te laten zijn van hoe de Here is.

Een paar voorbeelden: stel, je belooft je kinderen mee te nemen naar speeltuin ‘Knoll’nToen in Godlinze: ‘weet je wat we gaan doen komende zaterdagmiddag?

We gaan lekker met z’n allen naar de speeltuin, ik beloof jullie mee te nemen naar de speeltuin in Godlinze, doen we, OK!’

Maar het is zaterdag en het regent dat het giet, wat moet je dan tegen je kind zeggen?, ‘sorry jongens, maar het kan niet want het regent!’

Je wilde je wel aan de belofte houden, maar het kan niet, want je kinderen zouden zeiknat regenen en ziek worden – je breekt je belofte vanwege omstandigheden, omdat het regent.

Nog een voorbeeld, je belooft om iemand mee te nemen naar de dierentuin in Emmen, jij hebt een auto, jij rijdt maar je breekt je been, en het kan allemaal niet doorgaan, niks geen uitje.

Nogmaals, je wil je heel graag aan je belofte houden, maar de omstandigheid van een gebroken been laat niet toe dat je auto gaat rijden.

Laatste voorbeeld, iemand belooft je iets te geven, maar je hebt het nooit gekregen, en je weet ook wel waarom, diegene wilde je dat helemaal niet geven.

Diegene loog tegen je en daarom brak hij zijn belofte.

We zien we hier in de Bijbel, de Here houdt zich ALTIJD aan zijn beloften, altijd!

Hier staat, de Here heeft beloften gegeven en als Hij beloften geeft, houdt Hij zich altijd daaraan.

En aan welke beloften moet je denken?, nou, denk maar aan de beloften die de Here God in het paradijs gaf, dat God de strijd zou aangaan met satan.

Heeft de Here God die vervuld?, ja, de Here God heeft de Here Jezus gegeven, die heeft de strijd aangeboden met satan en is zelf in die strijd gedood maar Hij is als God weer opgestaan en zo is er overwinning over zonde, dood en hel – de Here God is ALTIJD trouw aan zijn beloften!

Denk maar aan de belofte die de Here God gaf aan Abraham, ‘in jou zullen alle volken van de aarde gezegend zijn’, is dat uitgekomen?

Ja, er is veel meer over te zeggen maar in het NT lees je dat de Here na Pinksteren die belofte vervult, het evangelie gaat over heel de aarde.

Het heeft ons bereikt, ook hier zijn kerken gesticht, zien we het weer: de Here is ALTIJD trouw aan zijn beloften.

En waarom is dat?, omdat Gods beloften teruggaan op het fundament onder al die 

100-en beloften, en die vinden we in Jeremia 31,33: ‘Ik zal hun God zijn, en zij zullen mijn volk zijn!’

[tussenzang Psalm 115,1]

2. …omdat Hij GOD is, houdt Hij zich in de toekomst daaraan.

Als we vanmorgen het thema hebben vanuit Numeri 23,19 zien we dat het erom gaat hoe de Here God is.

Hoe weet je zeker dat de Here God zich aan zijn beloften houdt?, omdat God GOD is, het tweede dat we zien is dat er staat: ‘God is geen mens’.

In Job 23,13 staat: ‘maar onwrikbaar als Hij is, wie doet Hem op zijn schreden keren. Al wat Hij verlangt, laat Hij gebeuren’.

In Jesaja 46,9 staat Ik ben God, er is geen ander, Ik ben God, niemand is aan Mij gelijk’.

Maar wat betekent dat heel praktisch dat hier staat, ‘de Here God is geen mens dat Hij zijn woord zou breken of terug zou komen op zijn besluit’?

1. God is altijd in staat zijn beloften te houden, Hij is soeverein.

We zagen net het voorbeeld dat je je kinderen beloofde mee te nemen naar de speeltuin, maar het kon niet omdat het regende.

Of je breekt je been en je kunt je belofte niet houden om naar dierentuin Emmen te gaan – je weet niet van tevoren dat het gaat regenen of dat je je been breekt.

Gebeurt er wel eens iets wat de Here van tevoren niet wist?, zijn er wel eens omstandigheden die de Here God niet had voorzien zodat de Here moet zeggen: ‘het lukt me niet, Ik kan m’n beloften niet houden?’

Nee, de Here God is ALTIJD trouw aan zijn beloften omdat Hij GOD is.

De Here God is altijd in staat om zijn beloften te houden, er zijn geen omstandigheden die God het onmogelijk maken te doen wat Hij beloofde.

En dat komt omdat Hij GOD is, Hij stuurt de dingen zo zoals Hij het wil – daarom is het waar wat we hier zien: de Here is ALTIJD trouw aan zijn beloften.

2.De Here God KAN altijd zijn beloften houden, Hij is almachtig.

Iemand kan je beloven om je te helpen met een klus aan huis, jij kon dat zelf niet want je was niet sterk genoeg…

…de Here God is Almachtig, de Here God heeft de duivel verslagen, de Here Jezus zegt omdat Hij God is, tegen de wind: ‘sssttt’, en de wind gehoorzaamt.

De Here God is Almachtig, het zal nooit gebeuren dat er iets onmogelijk is voor de Here omdat Hij Almachtig is.

En daarom zien we vanmorgen, de Here God kan ALTIJD zijn beloften houden.

3. God verandert niet van gedachten.

De Here God verandert niet van gedachten, Hij is niet zoals wij, denk aan dat voorbeeld van net, iemand kan beloven dat je iets krijgt, maar hij liegt, want hij wil je dat helemaal niet geven.

De Here God liegt niet, dat staat in Hebr 6,18 staat: ‘Met deze twee onomkeerbare daden – die uitsluiten dat God liegt – heeft Hij ons kracht moed in willen spreken’.

De Here God kan niet liegen, als Hij zou liegen, zou Hij geen God meer zijn, maar mens zoals wij, de Here is ALTIJD trouw aan zijn beloften!

4. De Here God weet alles.

De Here God heeft 100-en beloften gegeven, maar de Here God vergeet er niet een.

Wij vergeten misschien iets te brengen wat we beloofd hadden mee te nemen, maar de Here God vergeet nooit een van zijn beloften.

Daarom zien we: Here God is ALTIJD trouw aan zijn beloften.

Tenslotte, in 2 Korinthiërs 1,20 staat: ‘zo waar God trouw is … De Zoon van God belichaamt het ‘ja’. In Hem worden alle beloften van God ingelost; en daarom is het ook door Hem dat we ‘amen’ zeggen, tot Gods eer’.

Dit is zo mooi, stel je hebt een belofte van de Here gevonden in de Bijbel, of Hij bij je is in moeilijke tijden, of Hij vergeeft dan mag je die volledig geloven, dan mag je het volle gewicht van die belofte aanpakken, je hoeft er geen moment aan te twijfelen dat de Here God zijn belofte niet houdt.

Het kan wel zijn dat je zelf ‘nee’ zegt, of dat je aarzelt en je zegt ‘misschien’, dan zegt 2 Kor 1,20: je hoeft niet te twijfelen aan Gods hart, Gods hart kent geen twijfel over jou, al die beloften zijn allemaal heel persoonlijk aan jou gericht, Hij IS bij je, sta in die waarheid.

De vraag is niet of de Here zijn beloften houdt, want die waarheid weten we: de Here God is ALTIJD trouw aan zijn beloften; die waarheid is veel meer voor ons een spiegel, de vraag is of wij in de volheid van die waarheid leven.

Hoe vaak aarzel je, hoe komt het dat je geen stap in geloof zet, waarom komt het vandaan dat je met tegenzin naar de kerk gaat?

Je leeft niet in de volheid van Gods beloften!, je ziet het supergrote JA van Jezus niet, Hij is de bevestiging van al Gods beloften.

Hij werkt met zijn Heilige Geest in je leven, pak die waarheid en heilig je leven!

Hij belooft je zonden te vergeven, wees niet bang dat je zonde te groot is?

Paulus zegt hier in 2 Kor 1,20: welke belofte je ook maar voor je hebt, God zegt volmondig JA.

Is deze belofte voor mij?, de Here Jezus zegt hier JA!

We hebben het laatst gehad over dankbaarheid, dankbaarheid is niet het begin om in God te geloven, het begin is: vrees voor de Here – je houding.

Als we Gods beloften hebben gekregen, dan zijn er twee dingen die we moeten onderscheiden.

Ten eerste dankbaarheid, dankbaarheid om wat de Here ons gegeven heeft, Hij geeft ons beloften, en die beloften staan als een huis.

Dankbaarheid kijkt terug naar vroeger, je kijkt terug naar wat je gekregen hebt. 

In Jes 46,9 staat: ‘denk terug aan alles wat eertijds is gebeurd’, en dan denk je terug aan hoe de Here God zijn beloften heeft vervuld.

En waarom laat de Here ons terugenken aan vroeger?, om je geloof een boost te geven, om je geloof een oppepper te geven.

Want er staat achteraan in Jes 46: ‘Ik ben God, er is geen ander. Ik ben God, niemand is aan Mij gelijk!’ – oftewel, vergeet niet dat God deze beloften gaf!

Achterom kijken heeft als doel om geloof te krijgen, om bemoedigd te worden, want in vers 10 van jes 46 staat: ‘wat Ik besluit, wordt van kracht, en alles wat Ik wil, breng Ik ten uitvoer’.

Terugdenken aan vroeger heeft in de Bijbel deze zin: om geloof te pakken in wie de Here is, ‘nu weet ik het zeker, de Here zal echt bij mij zijn, Hij zal mij helpen!’

En zo vraagt de Here God geloof, geloof kijkt vooruit, Paulus definieert geloof als hopen op de dingen die je nog niet ziet.

Geloven is vertrouwen in dingen die je nog niet voor ogen hebt.

Laten we bidden

Gepubliceerd door Gerwin Pruijssen

Plattelandspastor in Valthermond, Drenthe

Plaats een reactie

MJSchuurman

geloven, christelijk geloof, theologie, reformatorische traditie

Church History Review

Bite-sized chunks of yesterday to inspire faith today, with Lex Loizides

Musings on Faith and Psychology

Thoughts on life and the world around me

Allkirk Network

Where Presbyterian faith meets postmodern culture.

Reformedish

incompletely reformed thoughts on God, ministry, and life

James Eglinton

Meldrum Senior Lecturer in Reformed Theology, University of Edinburgh

TheologiePlus

Dolf te Velde / theoloog - docent - onderzoeker

M. Lane Harrison

a rebel heart arrested by grace

Alastair's Adversaria

flotsam, jetsam, messages in bottles

Young Restless Reformed Blog

Christian Musings and Book Reviews from a Singapore YRR (Young, Restless and Reformed)

Willem-Jan de Wit

Theoloog in Egypte

Wes Bredenhof

A Reformed Christian blog and resource page

Having All That Matters

A Faith-Based Contribution to the Lean In Discussion

The Puritan's Woodshop

wrest now, rest later

Eclectic Orthodoxy

Apokatastasis is but the gospel of Christ's absolute and unconditional love sung in an eschatological key

Leadership, Stewardship & Discipleship

Gedachten over het uitleven van LSD, maar dan anders

THE END OF GOD

faith after religion